Poziv kreativnim industrijama za aktivno učešće u kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

16. Decembar, 2013.

Danas je u Gradskoj kući održano predstavljanje godišnjeg izveštaja o radu Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Pored Gradonačelnika Novog Sada, o rezultatima dosadašnjih aktivnosti govorio je dr Andrej Fajgelj i najavio da će Organizacioni odbor nastaviti da deluje kako bi Novi Sad osvojio prestižnu titulu Evropskog grada kulture.

Najavljen je i akcioni plan za aktivnosti u periodu od 1. januara do 30. juna 2014. a u okviru 10 strateških ciljeva projekta Novi Sad 2020, a to su:

1. Kulturni, društveni i urbani razvoj Novog Sada,

2. Strateško pozicioniranje kulture kao faktora od izuzetnog značaja za društveno-ekonomski razvoj grada,

3. Evropski kulturni standardi,

4. Demokratizacija i decentralizacija kulture,

5. Poboljšanje međunarodnog i nacionalnog imidža grada,

6. Razvijanje kulture participacije građana u svim aspektima urbanog života,

7. Razvoj međunarodne saradnje,

8. Razvoj međusekorske saradnje,

9. Razvoj institucionalne kulture i

10. Razvoj kreativnih industrija.

Klaster kreativnih industrija Vojvodine je uključen u rad Grupe za kreativne industrije, jedne od osam radnih grupa formiranih nakon Panel diskusije održane 11. 07. 2013. godine u Kulturnom centru Novog Sada.

Osnovna angažovanja klastera usmerena su ka jačanju saradnje između institucija i malih i srednjih preduzeća i organizacija, definisanju konkretnih predloga projekata, uključivanju i povezivanju sa međunarodnim partnerima, sufinansiranju projekata za jačanje kapaciteta do 2020. pitanjima autorskih prava i drugim materijalnim i nematerijalnim benefitima aktera uključenih u proces kandidature.

Klaster kreativnih industrija Vojvodine, poziva sve zainteresovane da se učlanjenjem u klaster aktivno uključe u kreiranje pozitivnog okruženja za razvoj koncepta kreativnih industrija. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.