Kako da gradovi postanu vodeće kulturne desitinacije

AlamyMuzeji i institucije kulture preuzimaju vodeću ulogu u promociji svojih gradova kao najatraktivnijih kulturnih i turističkih destinacija.

Jedinstvena inicijativa, Leading Culture Destinations Awards (LCDA) pokrenuta je s idejom da promoviše najbolje institucije vizuelnih umetnosti iz celog sveta. Želja osnivača ove nagrade je da pomognu kulturnim institucijama da se pozicioniraju na globalnoj sceni galerija i institucija kulture, da promovišu inovatore i lidere u sektoru kulture i kreativnih industrija i pomognu turistima, inspirisanim kulturom i umetnošću, da ih otkriju na svetskoj mapi kulturnih destinacija.

Jedan od osnivača LCDA, Florian Wupperfeld @FWupperfeld, naglašava da je kultura snažan i jedan od glavnih pokretača turističkih putovanja, i da revolucionarne promene, koje se dešavaju u procesu primene koncepta kreativnih industrija, od kulturnih institucija zahtevaju da prevaziđu svoju ulogu mesta "kulturnog hodočašća" i transformišu se u centre društvenog okupljanja, gastronomskih iskustava, da postanu mesta koja će omogućiti novi pristup umetnosti i upotrebu digitalnih tehnologija u kulturi.

Grad London je osvojio nagradu Best City for Culture kao najbolja kulturna destinacija, a galerija Tate Modern osvojila je nagrade u čak tri kategorije ovog takmičenja.

Gradonačelnik Londona, Boris Johnson @MayorofLondon, ističe da je London vodeći kulturni cenatar: "London je sedište nekih od najboljih galerija i muzeja na svetu koji svojim vrhunskim instalacijama u naš grad privlače milione turista iz celog sveta. Umetnost i kultura su izuzetno važni za razvoj i uspeh Londona, radujemo se novim turistima i doborodošli su svi koje će ovo prestižno priznanje dodatno inspirisati da posete naš grad."

Pored Londona u konkurenciji gradova našli su se i kulturni giganti kao što su Miami, Shangai, Oslo, Pariz, New York, Berlin, Mexico City i drugi.

Ostale kategorije i pobednici

Leading Culture Destination 2014 
Tate Modern – London 

Leading Culture Destination for Exhibitions & Programming 
Tate Modern – London 

Leading Culture Destination for Architecture & Spatial Design 
Guggenheim Museum – Bilbao 

Leading Culture Destination for Eating & Drinking 
Palais de Tokyo – Paris 

Leading Culture Destination for Shop 
Museum of Modern Art – New York 

Leading Culture Destination for Digital Experience 
Tate Modern – London 

Best City for Culture
London

Best New Culture Destination
Museo Jumex – Mexico City

Best Art Experience in a Hotel
Benesse Art Site – Naoshima

U ocenjivanju i izboru gradova, galerija i institucija po takmičarskim kategorijama učestvovali su lideri i inovatori iz kulturnih i kreativnih industraija Matthew Clark, Jerome Sans, Anabela Chan, Kathleen Soriano i drugi i naglasili da ova nagrada treba da podstakne promene u kulturnim institucijama u kojima se umetnost samo posmatra, da postanu mesta u kojima će moći da se uči, druži, radi, kupuje, uživa u hrani, čak i prespava.

 

Piše @tanjakalezic

© photo Alamy

Leave a Reply

Your email address will not be published.