2u1-izložba crteža i akrilika na platnu Steve Mandića u Sremskim Karlovcima

© photo Stevo MandicIzložba crteža i akrilika na platnu Steve Mandića biće otvorena u petak 17. oktobra u 19 časova u KC "Karlovačka umetnička radionica", u Sremskim Karlovcima.

Izložba pod nazivom "2u1" objedinjuje izložbu crteža pod nazivom "Korak ka" i akrilike na platnu pod nazivom "Turbulencija".

"KORAK KA" je naziv izložbe serije crteža. "U jednom razgovoru sa prijateljem, kroz ćaskanje uz kafu, opisao sam mu jednostavnom metaforom kako se osećam, i nažvrljao sam to kao brzu skicu. To je bilo to, seme iz kog su nastale desetine ostalih radova sa istom, ”dnevnom” dozom metafore i pitanja…ko smo sad, gde idemo, da li smo to mi, kako  sutra, gde, zašto, možemo li, da li se plašimo… Ja bih ih nazvao – crteži pitanja sa sugerisanim odgovorima", navodi Mandić. "KORAK KA je rečenica koja traži da se dopuni, završi.  Alter Ego je ovde živ i aktivan i provocira naše “stvarno” JA. Borba koja vecno traje, i u kojoj se pobednik smenjuje, ili ga nikad nema. Crteži su dijagnoza, a lek tražite svaki dan u  sebi." 

Tema akrilika na platnu, koji su bili izlagani na samostalnoj izložbi u Beogradu pod nazivom "Turbulencija", po rečima Steve Mandića, je "odnos među ljudima, ili preciznije, odnos muškarca i žene “začinjeno” blagom ironijom i sarkastičnim, pomalo crnim humorom. " Slike su rađene u Pop art maniru, vrlo su jednostavne u komunikaciji i posmatrač lako može da pronađe delić priče koju je i sam proživeo. Kako kaže umetnik: " Slike sa izložbe "Turbulencija" su priče o životu i iz života, priče o istinskim stanjima lišenim materijalnog i veštačkog. One govore o organskim stvarima, strastima i emocijama. Slikam mikro-trenutke koji mi se dešavaju i koje opažam oko sebe. Svoju želju za igrom i energiju sa platna želim da prenesem i na posmatrača, dok otkrivanje stalne turbulencije u našim životima i dalje traje."

Stevo Mandić-rođen je 12. avgusta 1960. godine u Bačkoj Topoli. Završio je školu za grafički dizajn u Beogradu. Početkom devedesetih počinje da se bavi dvodimenzionalnom, trodimenzionalnom i klasičnom animacijom kao i videopost-produkcijom, a nekoliko godina kasnije radi kao Art direktor u agenciji SVA. Tokom 20 godina rada u agencijama (SVA, Luna TBWA) sarađivao je sa mnogim internacionalnim i domaćim klijentima. Ljubav prema umetnosti i muzici dovela je do saradnje sa mnogim izdavačima i radu na ilustracijama, dizajnu i opremi knjiga, između ostalog i za knjigu “Rokopisi” proslavljenog novinara Pece Popovica. Na kraju knjige, Popovic piše: “Art koncepcija knjige zamisao je i izvedba Steve Mandića, iskrenog pristalice, slušaoca, pamtioca i tumača muzike. On je znanim fotografijama i radovima Deze Hofmana, Brajana Branislava Rašica, Vicana Vicanovića, Dragana S. Stefanovića, Milana Đurice, Zorana Kuzmanovića, Slobodana Purića, Gradimira Smuđe i drugih autora udahnuo dodatni smisao.” Trenutna strast – crtež.

Stevo Mandić danas je na poziciji art direktora u agenciji Luna TBWA. Posle dve grupne, jedne individualne izložbe, objedinjene radove crteža i akrilika na platnu izlaže u Sremskim Karlovcima.

 

Piše Sonja Ogrizović

© photo Stevo Mandić

Leave a Reply

Your email address will not be published.